Sunday, January 16, 2011

Stévie sladká, sladká tráva, stévie cukrová nebo medové lístky


Co že to je za rostliny v názvu tohoto příspěvku? Jestli si myslíte, že se jedná několik různých rostlin, pak se pletete. Ano tolik názvů má stevie sladká. Ve skutečnosti by se však měl používat jenom jeden a to přesný botanický název pro tuto rostlinu. Přesný botanický název pro stevii sladkou je "Stevia Rebaudiana Bertoni" a patří do čeledi hvězdicovitých. Čím je tedy vlastně stevie sladká tak výjimečná ptáte se jistě? Jak už jste asi pochopili ze jména této rostliny, je to její extrémní sladkost. Tato vlastnost tuto rostlinu dělá natolik zvláštní a velmi důležitou pro budoucnost slazení. Je to právě tato vlastnost, která stévii sladkou zařadila okamžitě mezi ty nejdůležitější a nejlepší přírodní sladidla. Je velmi zajímavé, že původně se ani tak nehledělo na její velikou sladkost, ale hledali se její léčiví účinky. Vlastně také byla velmi dlouho zařazena mezi rostliny léčivé.
Původ této rostliny je jihoamerický, přesněji řečeno pochází z Brazílie a Paraguaje. Místní Indiáni tuto sladkou trávu žvýkali již patrně tisíce let, ovšem oni tuto rostliny neznali jenom kvůli její sladkosti, ale také proto, že jí již od dávných dob na úsvitu věků přisuzovali schopnost léčit. Proto bývá často stevie sladká ještě dnes zařazována do bylin léčivých.
Podívejme se tedy teď na stevii sladkou blíže. Ve stevii její sladkost nezpůsobuje pouze jedna jediná látka, je to ve skutečnosti celý komplex látek, který tak tvoří takový mix. Tyto látky se nacházejí v úplně celé této rostlině, kromě jejích kořenů. Jestli chcete skutečně přesné označení těchto látek, pak vězte, že ve stevii sladké jsou látkami, která vzbuzují v lidech ty libé pocity při požití sladkého diterpenické glykosidy. Diterpenické glykosidy se také nazývají jiným názvem jako steviolbiosid. Jak jsme již předeslali v předchozím článku, tam kde už byla povolena se stévie sladká používá samozřejmě jako sladidlo v celé řadě produktů. Jak jsme si již řekli, stevie sladká byla původně přirozeně rostoucí rostlinou v Jižní Americe, přesněji řečeno na místech kolem řeky Paraná. Potom, co se začaly proslýchat naprosto úžasné vlastnosti této rostliny se, však tato rostlina začala šířit po celém světě. Co je jistě pro její budoucnost velmi důležité, je to, že je celkem přizpůsobivá a tak nice nebrání jejímu většímu pěstování po celém světě. Asi nejlépe se stevii sladké daří v nadmořských výškách 200-650 metrů nad mořem.
Tato rostlina v příznivých podmínkách dorůstá slušné délky půl metru, má menší široké lístky a drobné bílé květy. Na stévii sladké se už samozřejmě také botanicky pracovalo, takže se podařilo mnoho vylepšení. Je třeba dnes již možné, tuto původně jednoletou rostlinu pěstovat více letě.
Velmi zajímavý pro zemědělce je jistě fakt, že stévii se velmi vyplatí pěstovat. Ptáte se proč? No důvod proč stevii sladkou pěstovat je vcelku jednoduchý. Toto je totiž rostlina, při jejímž pěstování využijete půdu dvacetinásobně, oproti jiným rostlinám, jako je třeba klasická cukrová řepa. Jak tedy vidíte, toto je rostlina která má nepříliš zajímavou minulost, ale doufejme že skutečně zářivou budoucnost.

No comments:

Post a Comment